Reparatie Nintendo Switch – cum sa inlocuiesti slotul de carduri cu jocuri (game card slot)

Diagnosticarea problemei - consola nu mai citeste cardul de joc.

Totul incepe cu un diagnostic. In acest caz consola nu mai citea cartusele. Incercari de a curata cartusele si contactii din interiorul slotului nu au dat in cel mai bun caz rezultate in care cardul era citit doar temporar, iar in cel mai rau caz deloc.

Am testat mai multe cartuse si am aplicat aceeasi metoda de testare. Toate cartusele au fost curatate atent si testate de mai multe ori. 

In acest moment mi-am indreptat atentia spre slot-ul in sine. Am observat ca pinii de jos ai acestuia era indoiti spre interior, unul parea sa fie lipsa. Slotul in sine poate fi desfacut, insa operatia prezinta riscul de a il strica si mai rau in cazul in care nu este facut la un Service Nintendo. Am prezentat clientului situatia, iar decizia acestuia a fost sa inlocuim cititorul de cartuse.

Gasirea piesei - de unde cumpar piese de Nintendo Switch

blank

Aici intervine una din partile dificile ale reparatiilor in materie de console. In cazul Nintendo este si mai dificil decat in cazul consolelor precum Sony Playstation sau Xbox. Nintendo nu are magazin oficial de componente, iar service-ul oficial este in Grecia. Cei de la service au refuzat sa faca reparatia, recomandarea oficiala fiind sa inlocuiasca consola. Fiind a treia oara cand acest lucru s-ar fi intamplat clientul a apelat cu incredere la serviciile noastre.

Piesa a fost destul de dificil de localizat avand in vedere ca Romania nu este o tara in care se livreaza usor asemenea piese. Deasemenea atentie la review-uri pe site-urile ce vand piesa. 

Cea mai buna solutie a venit prin Amazon.

 Alte surse sunt Ali Express si Ebay, insa cercetarile atente au dus la concluzia de mai sus. Zis si facut. A durat 2 saptamani, insa piesa a ajuns cu bine in Romania.

Desfacerea consolei si inlocuirea cititorului de carduri de joc

Aici intervine a doua parte dificila a reparatiei. Desi nu la fel de dificila precum gasirea piesei :). Aici Nintendo a mai gasit o metoda sa faca treaba mai dificila prin suruburile folosite. Sunt cel putin 6 tipuri se surub, acestea variind ca marime si culoare, dar in special modelul capului. Nu trebuie totusi sa ne speriem. 

Marea majoritate sunt de tip cruce (philips) (de marimi si culori diferite), iar pentru acestea este nevoie de o surubelnita mica tip cruce. Suruburile ce tin carcasa in schimb sunt in Y (tri-point sau tri-wing), surubelnita de care este nevoie aici este Y00. Echipa noastra are aceste scule in dotare cat si multe altele.

Sunt mai multi pasi de urmat. In primul rand trebuie sa scoatem manetele din slot. Se observa mai multe suruburi pe fiecare sina. Aceste suruburi trebuie desfacute. Urmatoarele sunt cele in Y de pe spatele consolei. Acestea sunt foarte usor de desfacut cu surubelnita corecta. 

blank

Urmeaza cele doua suruburi de la portul de incarcare (USB-C) si desigur surubelul ascuns din spatele stativului consolei.

Si mai multa desfacerea consolei

Si iata ca acum se poate da la o parte capacul, dar urmeaza inca un set de suruburi. De data aceasta putem vedea placa metalica ce serveste ca scut de protectie si pentru disiparea caldurii. Putem vedea si slotul de card SD si ventilatorul. 

Odata desfacute toate suruburile de pe aceasta si cel de la slotul de card se poate detasa si placuta de metal.

De aici lucrurile devin si mai complicate. Desigur si mai multe suruburi de desfacut. Si mai multe componente de dat jos.

blank

Si mai multa desfacerea consolei - partea a doua

Primul pas este deconectarea bateriei. 

Am ajuns si la “matele” consolei. Se poate vedea placa de baza cu toate modulele instalate pe ea. Se poate vedea bateria si sistemul de racire.

Slotul de citire al cartusului de joc este in partea de sus stanga (depinzand cum ai pozitionat consola – in acest caz am pozitionat-o cu portul de incarcare spre mine).

Pentru a face mai mult loc primul lucru dat jos a fost sistemul de racire. Urmatorul slotul in sine. se inlatura surubul ce il tine in loc si pamblica inchis la culoare din partea stanga. Se mai poate observa si o a doua pamblica, insa aceasta are sistemul de prindere pe placa de baza si nu se detaseaza de pe modul in sine ci face parte din el. 

blank

Pe acest modul este legata si mufa pentru casti. Nu este detasabil, ci din nou face parte din din modul. Se da jos modulul si il inlocuim cu cel nou. Aici trebuie mare atentie deoarece conectorul de pe placa de baza al pamblicii maro din partea dreapta este delicat si poate fi dificil de bagat inapoi.

Se testeaza ca intradevar totul merge asa cum ar trebui si desigur se reasambleaza inversand tot ce am facut mai sus.

Un pas extra pe care il facem este sa curatam sistemul de racire al Switch-ului, inlocuim pasta termica a consolei. Ne place sa facem un pic de extra pentru clientii nostrii.

Si voila acum consola merge din nou asa cum ar trebui si citeste cartusele de joc.

Scrisul mic - cel din contract pe care nu il citeste nimeni

Inlocuirea slotului de citire al cartuselor de joc poate duce la functionarea limitata sau deloc a functiei de touch pentru Nintendo Switch. Nici pana la acest moment nu a fost elucidat misterul de ce se intampla asta. Clientul stia de acest risc, acceptand reparatia chiar si in aceste conditii. Consola merge, citeste cardurile cu jocuri si nu se mai incalzeste pe cat de tare o facea inainte. Touch-ul merge, insa numai in anumite puncte.

Trebuie adaugat si ca acest articol nu este un ghid despre cum e face si nu ne asumam nici o responsabilitate in cazul in care cititorul decide sa faca reparatia singur si urmeaza pasii de mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *